To typer foder

Der er overordnet to typer foder

Blandingsfoder – også kaldet müslifoder

Müsliblandinger har også sine fordele, især til hunner med unger og ældre hamstere, som har brug for lidt ekstra, kan müsliblandingerne være et supplement. Her vil sortering ofte betyde at de får mere af det de har brug for, for at understøtte vækst.  De kan også gives som fuldfoder til guldhamstere og kinesisk hamstere, som ikke har så stor tendens til overvægt.  Ulempen ved müsliblandinger er tendensen til at sortere i maden, oftest spises ikke alle dele af foderet, og det kan betyde at hamsteren ikke får indholdsstofferne i de proportioner som fremgår af pakken.

Pillefoder

pillefoder har den fordel, at hamsteren ikke kan sortere i foderet, og alt hamsteren har brug for findes i hver pille. Det betyder, at man er sikker på, at hamsteren får de næringsstoffer den har brug for.  En anden fordel ved pillefoder er, at grundet udformningen fungerer det godt til at hjælpe hamsteren med at slibe tænderne. Især dværghamstere kan have en tendens til at sortere foder og blive overvægtige, derfor anbefaler vi generelt pillefoder til dværghamstere.

 


Fodring

Hamstere spiser ikke særlig meget, ser man på foderposerne, står der oftest 5-15 gram dagligt alt efter art og livsstadie. Man kan med fordel fodre i lidt større mængder af gangen, da hamstere ikke forspiser sig. Bliver de overvægtige skyldes det oftest for meget fedt i foderet eller for mange fedende godbidder. Selvom foderskålen er tom, kan hamsteren sagtens have foder nok. Hamstere har deres navn fra at de hamstrer foder og gemmer det i et foderlager, så husk at tjekke, hvor meget mad hamsteren har gemt i buret.
Man kan bruge foderet som aktivering for hamsteren, ved at sprede det rundt i buret, fremfor at bruge en foderskål. På denne måde får hamsteren lov at bruge sine instinkter for at finde føde.

 


Godbidder

Hamstere er generelt glade for godbidder, og de er et godt middel til at skabe et bånd mellem hamster og ejer. Det er dog vigtigt at godbidder gives i begrænsede mængder, da de helst ikke skal tage over for foderet. FDH har lavet en liste over frugt og grønt, som kan findes her: Godbidsliste.

Hamstere har ikke behov for at få et tilskud af salt/mineraler, da behovet for disse opfyldes i et godt grundfoder. Disse kan derfor gøre mere skade end gavn, da man risikerer hamsteren får for meget salt, derfor frarådes det at benytte disse.

 


Generelle anbefalinger

  • Fedtindholdet bør ikke overskride 6% – Selvom hamstere kan leve på foder med en højere fedtprocent, så har undersøgelser vist at den optimale fedtprocent er lige over 5% (National Research Council, 1995).
  • Proteinindholdet bør være minimum 15% – Undersøgelser har vist at 15-20% protein er optimalt. Har man unger, bør man gå efter højere protein indhold(Banta et al., 1975; National Research Council, 1995).
  • Undgå foder som indeholder meget korn – Det korn der tilsættes foderet er ofte hvede, og undersøgelser har vist at hamstere ikke kan udnytte hvedegluten særlig godt (Banta et al., 1975). Man kan ikke undgå hvede i foder til hamstere, hvilket blot gør en høj proteinprocentvigtigere.
  • Undgå bredspektret foder – Hvis foderet står til at kunne bruges til mange forskellige arter, så er det ikke optimalt til de enkelte af arterne.
  • Undgå foder hvor fedt og/eller protein indhold ikke er oplyst – Nogle foderprodukter oplyser ikke disse, og man ved derfor reelt ikke hvor godt foderet er.

 


Anbefalinger af foder

Pillefoder

Altromin – Rotter/Mus – Vedligehold (1324)

Dette foder er udviklet til laboratoriebrug. Det er derfor udviklet til at give næringsstoffer i optimale mængder, som giver sunde og raske dyr. Selvom dette er udviklet som foder til rotter og mus, kan det uden problemer bruges til hamstere, da forskellen mellem altromin til hamster og denne er minimal.

Foderet indeholder alt det hamstere har brug for, det har en god lav fedtprocent og et højt proteinindhold.
Til drægtige hamstere og unger, kan man med fordel vælge Altromin rotter og mus avlsfoder (1314). Dette foder har et højere proteinindhold (22,5%), en smule højere fedtprocent (5%) og en smule lavere fiberindhold (4,5%).

Indholdsfortegnelse:
Vegetabilske biprodukter, korn, mineraler, olier og fedtstoffer

Analytisk indhold:

Protein 19%
Fedt 4%
Fibre 6%

 

Hamster Complete – Hamster & Gerbil

I forhold til mange andre typer af pelletfoder, kommer en god del af protein indholdet fra animalske kilder. Selvom hamstere ikke har et direkte behov for animalsk protein, så er animalske produkter en god kilde til protein. Foderet har et godt proteinindhold og en fin fedtprocent.
Der er et par ting i indholdsfortegnelsen, som måske kræver en forklaring. Montmoillonit-ler er et mineralstof som bidrager med aluminium og silicium til foderet, det kan eventuelt også bidrage med andre mineraler. Fructo-oligosakkarider er sukkerstoffer, som menes at have en gavnlig effekt på tarmflora. Yucca er et palmeekstrakt som menes at mindske lugten fra afføringen.

Indholdsfortegnelse:
Korn (40%), vegetabilske biprodukter, grøntsager (ærter 15%), kød og animalske biprodukter (kylling 4%), frugt (æble 4%), olie og fedtstoffer (lakseolie 1%), frø (hørfrø 2%), mineralstoffer (montmoillonit-ler 0,5%), gær, æg og æggeprodukter, fructo-oligosakkarider (0,3%),morgenfrue, yucca (125mg/kg), rosmarin og grøn te.

Analytisk indhold:

Protein 17%
Fedt 6%
Fibre 4%

 

Mr. Johnson Advanced – Hamster og Gerbil

Dette foder giver ikke en procent på, hvor meget hvede der er i, hvilket man bør være opmærksom på. Til gengæld er der sojabønne mel i, og sojabønner har et højt protein indhold. Foderet har et godt højt proteinindhold, som dækker hamsterens behov, og fedtprocenten er god.

Bio-mos er et ufordøjeligt kulhydrat, menes at modvirke uønskede bakterier i tarmsystemet.  Verm-x urteblanding er en urteblanding, men det har ikke været muligt at finde info, som bekræfter gavnen.

Indholdfortegnelse:
Hvede, hvedenæring, sojabønne mel, havre, solsikkefrø mel, hørfrø, calcium carbonat, vegetabilsk olie, mono calcium fosfat, Bio-mos, Natrium klorid, Verm-x urteblanding.

Analytisk indhold:

Protein 19%
Olie og fedt 5%
Fibre 5%

 


Blandingsfoder – også kaldet müslifoder

Mr. Johnson Supreme – Hamster og Gerbil

Denne müsliblanding har et godt og varieret indhold. Den indeholder ikke så meget korn som andre blandinger, hvilket betyder mindre spild, da mange hamstere efterlader kornet. Da foderet er en blanding, kan der være sortering, men generelt bliver det meste af foderet spist. Det har et godt protein indhold, og en god lav fedtprocent.

Verm-x urteblanding er en urteblanding, men det har ikke været muligt at finde info, som bekræfter gavnen.

Indholdsfortegnelse:
Koncentrede nødder (hvedenæring, solsikkeekstrat, halm, sukkerroe, kalcium karbonat, melasse, græsmel, natriumklorid, vegetabilsk olie, vitaminer og sporingsstoffer mix), Komprimeret majs, Flagede Bønner, Flagede ærter, hvede og hvedeekstrakt, solsikkefrø, johannesbrødekstrakt, flaget nøgen havre, tørret gulerod, tørret banan, jordnødder, melorme, Verm-x-urteblanding, sojaolie

Analytisk indhold:

Protein 18%
Olie og fedt 5,5%
Fibre 4,5%

 


Banta, C. A., Warner, R. G., & Robertson, J. B. (1975). Protein Nutrition of the Golden Hamster. The Journal of Nutrition, 105(1), 38–45.

National Research Council. (1995). Nutrient Requirements of Laboratory Animals (Fourth Rvi). Washington D.C.: National Academies Press.