Videnskabeligt navn: Phodopus campbelli

Oprindelse: Mongoliet og Kina

Gennemsnitsalder: 1½-2 år

 

Figur 1 – Campbells dværghamster, billede udlånt af Nightangels hamsteropdræt

Campbells dværghamstere har haft stigende popularitet som kæledyr i Danmark de seneste år. Deres vægt ligger på 30-60 gram, men nogle linjer kan blive større. Derfor er det vigtigt ikke at vurdere overvægt ud fra vægten, men i stedet se på hamsterens kropsbygning og kroppens tilstand.

Figur 2 – Udbredelsesområde for campbells dværghamster (Cassola, 2016)

Campbells dværghamstere findes i naturen i farven agouti, men i fangenskab har de udviklet et væld af farver, samt hvide aftegninger og satin pels.

Campbells dværghamstere blev i mange år anset for at være sociale hamstere, hvor hannen hjalp med opfostringen af ungerne, på baggrund af tendenser set i laboratorier. Senere har de været anset som at leve i kolonier, men undersøgelser af deres adfærd har i naturen har vist at de er solitære. Det anbefales derfor at holde dem alene.

Campbells dværghamstere har sin primære udbredelse i Mongoliet og det nordøstlige Kina, hvor de findes i blandt andet Gobiørkenen og steppeområder.

Campbells dværghamster kan sammen med vinterhvide dværghamstere danne hybrider. Læs mere om hybrider her.

 

Campbells dværghamstere som kæledyr

Campbells dværghamstere er af natur meget nysgerrige og opsøgende, hvilket giver en fordel når man tæmmer sin hamster. De er mere livlige end den vinterhvide dværghamster, og elsker at få lov at kravle rundt og undersøge når de er ude.

Campbells er meget aktive i deres bur og bruger meget tid på at løbe i sit hjul. Grundet deres nysgerrighed begynder de hurtigt at komme frem når man er ved buret eller snakker til dem.

Det er vigtigt at købe sin campbells hos en god opdrætter, som sætter fokus på sunde og raske dyr med et godt temperament. Opdrættere giver ligeledes bedre forudsætninger for hamsteren som kæledyr. Campbells har fra naturens side en tendens til diabetes, hvilket gør et godt avlsarbejde endnu vigtigere. En hamster med diabetes kan, gennem den rette fodring, have et godt liv.

 


Kilder:

Cassola, F. (2016) Phodopus campbelli. International Union for Conservation of Nature – IUCN. Available at: https://www.iucnredlist.org/species/17035/115139470 (Accessed: 16 April 2019).

Cothran, N. (2004) ADW: Phodopus campbelli: INFORMATION. Available at: https://animaldiversity.org/accounts/Phodopus_campbelli/#habitat (Accessed: 16 April 2019).

Wynne-edwards, K. E. (2003) ‘From Dwarf Hamster to Daddy: The Intersection of Ecology, Evolution, and Physiology That Produces Paternal Behavior’, Advances in the Study of Behavior, 32, pp. 207–261.