Videnskabeligt navn: Mesocricetus auratus

Oprindelse: Syrien og Tyrkiet

Gennemsnitsalder: 2-2½ år

 

Figur 1 – Syrisk guldhamster, billedet udlånt af Ulvmoses hamsteropdræt

Guldhamsteren er en af de mest almindelige hamstere der holdes som kæledyr i Danmark, og det er den de fleste tænker på, når man snakker om hamstere. Guldhamstere er også den største af de 5 arter, der holdes som kæledyr i Danmark, med en typisk vægt på 100-225 gram; hunner er typisk større end hanner.  Den store variation skyldes primært at opdrættere i de seneste år har avlet efter at få større dyr. Det er derfor blevet mere normalt at finde store guldhamstere i Danmark.

Guldhamsteren har deres navn fra den gyldne farve de har i naturen. Igennem årene har guldhamsterne udviklet et væld af farver, aftegninger og pelstyper, og der opdages stadig nye farver.

Figur 2 – Guldhamsterens udbredelsesområde (Champagne, 2006)

 

Guldhamstere er solitære og mødes i naturen kun når hunnen er i brunst. Guldhamsteres natur er at slås for deres territorie. Hvis man forsøger at holde flere guldhamstere sammen, vil deres naturlige instinkt derfor være at slå hinanden ihjel. Derfor bør guldhamstere under ingen omstændigheder gå sammen efter de er blevet kønsmodne.

Guldhamstere stammer oprindeligt fra Syrien og Tyrkiet, hvor deres primære udbredelsesområde er Allepo-plateauet i det nordlige Syrien, med enkelte fund i det sydøstlige Tyrkiet i 1990’erne.

Første gang guldhamstere blev indfanget var en hun med et kuld unger i Allepo-områder i 1930. Tre af ungerne overlevede, to af dem blev parret, og lagde grundlaget for størstedelen af populationen af guldhamstere i fangenskab. Kun få indfangninger er sket siden: 12 hamstere blev indfanget i 1971 og eksporteret til USA, og 19 blev indfanget i 2001 og sendt til Halle Universitet i Tyskland. Halle Universitet har solgt ud af sine vildtfangede linjer til opdrættere i Europa, blandt andet til Danmark. Det er dog uvist om disse er fra de gamle laboratorielinjer eller efter dyrene indfanget i 2001.

 

Guldhamsteren som kæledyr

Guldhamsterens størrelse og robusthed gør den håndterbar for både børn og voksne. De er meget nysgerrige, hvilket gør dem dejligt opsøgende, når de først er faldet til i buret.
Unge guldhamstere har en periode, hvor de er meget livlige og sjældent sidder stille særligt længe ad gangen, det er derfor vigtigt at have tålmodighed når man køber en unge. Denne alder ender gerne ved 3-4 måneders alderen, hvor de bliver mere rolige. Guldhamsteren er dog generelt en aktiv art, og det er de færreste, som vil sidde stille og putte i længere tid ad gangen.
Det er altid en fordel at købe sin hamster hos en erfaren opdrætter, men selvom man køber hos en opdrætter, skal man forvente at der skal arbejdes med håndteringen. Dette gør sig især gældende når man køber en unge, og skyldes at hamstere er vanedyr, og derfor skal bruge tid på at vænne sig til nye omgivelser og mennesker. Men når hamsteren er faldet til, vil man få et kæledyr, som hele familien kan få stor fornøjelse af.

 


Kilder:

Champagne, A. (2006) ADW: Mesocricetus auratus: INFORMATION, Animal Diversity Web. Available at: https://animaldiversity.org/accounts/Mesocricetus_auratus/ (Accessed: 11 March 2019).

Yigit, N. and Kryštufek, B. (2008) Golden Hamster, The IUCN Red List of Threatened Species 2008. International Union for Conservation of Nature – IUCN. Available at: https://www.iucnredlist.org/species/13219/3421173 (Accessed: 11 March 2019).