Fodertyper

Der er overordnet to typer foder

Blandingsfoder – også kaldet müslifoder

Müsliblandinger har også sine fordele, især til hunner med unger og ældre hamstere, som har brug for lidt ekstra, kan müsliblandingerne være et supplement. Her vil sortering ofte betyde at de får mere af det de har brug for, for at understøtte vækst.  De kan også gives som fuldfoder til guldhamstere og kinesisk hamstere, som ikke har så stor tendens til overvægt.  Ulempen ved müsliblandinger er tendensen til at sortere i maden, oftest spises ikke alle dele af foderet, og det kan betyde at hamsteren ikke får indholdsstofferne i de proportioner som fremgår af pakken.

Pillefoder

pillefoder har den fordel, at hamsteren ikke kan sortere i foderet, og alt hamsteren har brug for findes i hver pille. Det betyder, at man er sikker på, at hamsteren får de næringsstoffer den har brug for.  En anden fordel ved pillefoder er, at grundet udformningen fungerer det godt til at hjælpe hamsteren med at slibe tænderne. Især dværghamstere kan have en tendens til at sortere foder og blive overvægtige, derfor anbefaler vi generelt pillefoder til dværghamstere.

For at se hvilke foderprodukter FDH anbefaler klik her: Foder anbefalinger


Fodring

Hamstere spiser ikke særlig meget, ser man på foderposerne, står der oftest 5-15 gram dagligt alt efter art og livsstadie. Man kan med fordel fodre i lidt større mængder af gangen, da hamstere ikke forspiser sig. Bliver de overvægtige skyldes det oftest for meget fedt i foderet eller for mange fedende godbidder. Selvom foderskålen er tom, kan hamsteren sagtens have foder nok. Hamstere har deres navn fra at de hamstrer foder og gemmer det i et foderlager, så husk at tjekke, hvor meget mad hamsteren har gemt i buret.
Man kan bruge foderet som aktivering for hamsteren, ved at sprede det rundt i buret, fremfor at bruge en foderskål. På denne måde får hamsteren lov at bruge sine instinkter for at finde føde.

 


Godbidder

Hamstere er generelt glade for godbidder, og de er et godt middel til at skabe et bånd mellem hamster og ejer. Det er dog vigtigt at godbidder gives i begrænsede mængder, da de helst ikke skal tage over for foderet. FDH har lavet en liste over frugt og grønt, som kan findes her: Godbidsliste.

Hamstere har ikke behov for at få et tilskud af salt/mineraler, da behovet for disse opfyldes i et godt grundfoder. Disse kan derfor gøre mere skade end gavn, da man risikerer hamsteren får for meget salt, derfor frarådes det at benytte disse.

 


Generelle anbefalinger

  • Fedtindholdet bør ikke overskride 6% – Selvom hamstere kan leve på foder med en højere fedtprocent, så har undersøgelser vist at den optimale fedtprocent er lige over 5% (National Research Council, 1995).
  • Proteinindholdet bør være minimum 15% – Undersøgelser har vist at 15-20% protein er optimalt. Har man unger, bør man gå efter højere protein indhold(Banta et al., 1975; National Research Council, 1995).
  • Undgå foder som indeholder meget korn – Det korn der tilsættes foderet er ofte hvede, og undersøgelser har vist at hamstere ikke kan udnytte hvedegluten særlig godt (Banta et al., 1975). Man kan ikke undgå hvede i foder til hamstere, hvilket blot gør en høj proteinprocentvigtigere.
  • Undgå bredspektret foder – Hvis foderet står til at kunne bruges til mange forskellige arter, så er det ikke optimalt til de enkelte af arterne.
  • Undgå foder hvor fedt og/eller protein indhold ikke er oplyst – Nogle foderprodukter oplyser ikke disse, og man ved derfor reelt ikke hvor godt foderet er.

 


Banta, C. A., Warner, R. G., & Robertson, J. B. (1975). Protein Nutrition of the Golden Hamster. The Journal of Nutrition, 105(1), 38–45.

National Research Council. (1995). Nutrient Requirements of Laboratory Animals (Fourth Rvi). Washington D.C.: National Academies Press.