På denne side kan du finde nogle af de spørgsmål, som ofte ses i forhold til hold af hamstere.

 

Hvor meget bundstrøelse skal min hamster have

Kort svar:
Så meget som muligt.

Uddybende:
I naturen lever hamstere i huler under jorden. Sådan vil de også helst have det i fangenskab, men det er jo svært at give dem. Men studier har vist, at jo dybere et lag strøelse de har at grave i, jo mindre stressede er de. Og her snakker vi om gerne 40-50 cm dybt. Det er de færreste bure, der kan give dem det – men beskeden er altså at man bør tage det med i betragtningerne når man vælger bur, og så give dem så dybt et lag som muligt (eventuelt i en del af buret).

 


Må jeg bruge savsmuld/spåner som strøelse

Kort svar:
NEJ. Savsmuld støver alt for meget, og spåner er oftest lavet af træsorter, der er giftige eller skadelige for hamsteren.

Uddybende:
Først skal det afklares, hvad begreberne dækker – for de bliver tit brugt forkert.
Savsmuld er det restprodukt, der kommer når noget saves, altså det fine smuld. Og så er det ikke svært at se at dette indeholder rigtig meget støv og vil derfor være sundhedsskadeligt for hamsteren at grave rundt i.
(Høvl)spåner er derimod det man oftest ser til salg som bundlag (men som ofte bliver kaldt savsmuld af folk), og dette er større stykker af træprodukter. Her er der delte meninger om hvorvidt de bør bruges eller ej. Nogle mener at de bør undgås på grund af støv, og visse produkter indeholder da også ret meget støv (men ikke alle). En anden ulempe ved nogle af produkterne er at kvaliteten svinger meget fra pose til pose – fra at indeholde meget savsmuld til den anden yderlighed, nemlig næsten kun meget grove spåner.
Men et mere alvorligt problem er at nåletræer indeholder nogle stoffer, man har fundet ud af at være både giftige og kræftfremkaldende over længere tid. Og desværre er de fleste produkter af spåner lavet af nåletræer. Der er også flere produkter, hvor der ikke oplyses om de er lavet af nåle- eller løvtræer. Men her må man formode at de fleste af disse også er lavet af nåletræ, og altså er skadelige.
Så kun hvis der specifikt står at spånerne er lavet af en art af løvtræ (hardwood på engelsk), og ikke indeholder for meget støv, kan det forsvares at bruge dem til hamstere.

 


 Hvorfor skifter min hamster farve

Kort svar:
Den skifter til vinterpels

Uddybende:
Én af de arter af hamstere vi holder i fangenskab, den vinterhvide dværghamster, lever i naturen i Sibirien, og der er det ikke særlig smart at løbe rundt på sneen og være mørkegrå. Så for at undgå at blive set af rovdyr, så skifter den til vinterpels og bliver næsten helt hvid.
Det er altså deraf navnet kommer, vinterhvid, fordi den bliver hvid om vinteren. Ikke, som mange tror, at den er hvid som vinter (sne) og altså altid bør være hvid
Bemærk at hybrider også kan skifte til vinterpels, fordi de har nogle gener fra den vinterhvide art. Det er altså ikke et tegn på at man har en ægte vinterhvid, bare fordi ens hamster skifter til vinterpels.
Grunden til at de skifter til vinterpels er mængden af lys (dagslængden), samt noget genetisk. Men har altså ikke noget med temperaturen at gøre. De kan lige så vel skifte til vinterpels i milde vintre som de strenge og kolde vintre. Alt efter hvor man har hamsteren stående, så er der dog meget forskel på om de skifter eller ej, både dyrene imellem, og også den enkelte hamster fra år til år. I fangenskab altså, i naturen ville de alle skifte hvert år. Ligesom der er forskel på, hvor meget de skifter. Nogle får kun enkelte lyse pletter, mens andre bliver næsten hvide.

 


Er min hamster for tyk eller tynd?/Hvad skal min hamster veje?

Kort svar:
Det kommer an på hamsteren.

Uddybende:
Det er ikke lige til at vurdere om en hamster er for tyk eller tynd ud fra vægten alene. Dette skyldes at hamstere kan have store forskelle i, hvad deres optimale størrelse er, f.eks. kan vinterhvide dværghamstere variere fra omkring 30 gram til op omkring 60 gram.
Når man ikke kan se det ud fra vægten, hvad gør man så? Man er nødt til at mærke på hamsteren, især omkring ribbenene. Man skal lige kunne mærke hamsterens ribben, men de må heller ikke være for tydelige. Hvis hamsterens ribben er meget tydelige at mærke, så er hamsteren for tynd. Kan man i den modsatte ende ikke kan mærke at den har ribben, så er det et tegn på der sidder en del fedt og den er for tyk.

 


Min hamster er for tyk, hvad gør jeg?

Kort svar:
Giv færre godbidder

Uddybende:
Når en hamster bliver for tyk kan det skyldes for mange fedende godbidder, at foderet har en for høj fedtprocent eller at hamsteren sorterer i foderet og primært spiser de fedende dele. Der kan derfor være flere veje til at sikre et vægttab.

  • Start med at tjekke om foderet indeholder over 6% fedt, hvis det gør så tjek her for hvilke foderprodukter vi anbefaler (indsæt link til foder anbefalinger)
  • Bruger du et blandingsfoder, så er der en risiko for at hamsteren sorterer i foderet, det kan derfor være en ide at skifte til et pelletfoder, som sikrer mod sortering, og som hjælper med at slibe tænderne.
  • Skær ned på fedende godbidder som solsikkefrø og melorme. Det kan også være en god ide at skære ned på godbidder, som kan indeholde meget sukker f.eks. tørret frugt.

Vi er blevet opmærksomme på at svenske linjer kan have tendens til overvægt, dette mistænkes at skyldes overspisning, og derfor kan det her anbefales at afmåle foderet, som oplyst på pakningen.

 


Min hamster er for tynd, hvad gør jeg?

Kort svar:
Giv flere godbidder

Uddybende:
Nogle hamstere har en tendens til at være tynde, eller ens hamster kan have tabt sig og blevet for tynd. Når man ønsker at hamsteren skal tage på, er den letteste vej at give flere fedende og proteinrige godbidder. Det er dog også vigtigt at sikre at man giver et godt foder; nogle foderprodukter, som ikke er optimale til hamstere, kan medføre vægttab eller tynde hamstere.  Det er derfor en god idé at starte med at tjekke vores retningslinjer for et godt foder, samt vores foderanbefalinger. (indsæt link)
Hvis man fodrer med et pelletfoder, så kan man enten supplere med eller skifte til et blandingsfoder, alt efter om den lave vægt er et vedvarende problem.
Det vigtigste når man vil have sin hamster op i vægt er at huske, at man ikke ønsker den skal tage en masse fedtvægt på, det skal primært være gennem opbygning af muskler, og derfor er det vigtigt at sikre godt med protein til hamstere der skal tage på.
Det er vigtigt her at påpege at det er helt naturligt for ældre hamstere at blive tyndere.

 


Må jeg give min hamster et bad i vand?

Kort svar:
Nej, kun i sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at bruge en lille smule vand, f.eks. i form af en fugtig klud

Uddybende:
Hamstere er meget gode til at holde sig selv rene, og de bader i sand for at holde huden og pelsen ren og sund, de har derfor som udgangspunkt ingen gavn af at blive vasket i vand. Der kan opstå situationer, hvor der er kommet noget i pelsen, som kræver en smule vand at fjerne. Sørg altid for at bruge så lidt vand som muligt, og sikre at hamsteren bliver ordentligt tør efterfølgende.
For hamsteren svarer en våd pels til, hvis mennesker render rundt i vådt tøj. De begynder at fryse, og deres krop kan hurtigt blive meget nedkølet, hvilket ikke er godt for dem.
Hamsteres pels er omgivet af et tyndt lag af olier, som beskytter pelsen og huden, og disse kan blive fjernet gennem vask med vand, især hvis man bruger en gnavershampoo.

 


Hvorfor bider min hamster i tremmer?

Kort svar:
det skyldes ofte en form for stress, som f.eks. hvad vi ville kalde kedsomhed.

Uddybende:
Oftest skyldes tremmebidning en form for stress, oftest manglende aktivering. Dette kan skyldes at buret er lidt til den lille side, eller hjulet ikke fungerer optimalt, eller bare generel indretning. Det er vigtigt at huske at hamstere yderst sjældent bider tremmer bare for at bide i tremmerne, det er ikke normal hamsteradfærd.
Så start med at tjekke om buret overholder minimumsanbefalingerne, hvis ikke bør du nok overveje et større bur. Tjek også at hjulet er den rette størrelse, og at det kører let rundt.
Hvis disse er i orden, så kan det være et spørgsmål om stimulering. Hvor god mulighed har hamsteren for at grave i bundstrøelsen? Studier har vist at dybere lag af bundstrøelse kan reducere stressadfærd. Hvis man bruger foderskål, kan det være en idé at man i stedet spreder foderet ud over strøelsen, så hamsteren skal løbe lidt rundt og finde det og samle det sammen. Dette giver lidt af fødesøgningsadfærden de ville have i naturen. Man kan også give godbidder på en måde, hvor de skal arbejde lidt for dem, f.eks. jordnødder med skal. Man kan også prøve med flere gemmesteder i buret eller lidt mere legetøj.
Endnu en årsag kan være burets placering, nogle hamstere kan blive nervøse hvis buret f.eks. står frit ude i rummet, fremfor op ad en væg. Ligeledes kan hyppig gåen forbi buret være forstyrrende for hamsteren.
Grundet de mange muligheder er det vigtigt at se på hvad der virker for ens egen hamster.

 


Hvilken slags grene må jeg give min hamster?

Kort svar:
grene fra eg, bøg, pil og frugttræer, dog ikke stenfrugttræer og hyld.

Uddybende:
Der er en del grene der vides at kunne gives til hamstere, og der er nogle man ved de ikke har godt af. Men der er også en del, hvor man ikke ved om de er sikre for hamstere. Er man i tvivl om hvorvidt man kan give grenene fra et træ, så er det bedre at lade vær.

Grene der anbefales:
– Frugttræer som æble og pære
– Eg
– Bøg
– Pil

Grene der ikke anbefales:
– Stenfrugttræer som blomme og kirsebær – indeholder et kemisk forstadie til blåsyre
– Hyld – indeholder et kemisk forstadie til blåsyre
– Fyr og gran – Harpiks og andre muligt skadelige stoffer

 


Kan jeg lægge en sten i buret?

Kort svar:
Ja

Uddybende:
Der er ikke noget i vejen for at lægge en sten i buret. Det er en af de muligheder der nævnes, når der snakkes om at holde hamsterens klør korte. Ideen er baseret på at hamsterens klør vil blive slebet når den kravler på stenen. Derfor ser man også hyppigt at det anbefales at have den under vandflasken, hvor man ved den vil være med jævne mellemrum. Hvis man samler sten fra naturen eller haven, skal man dog desinficere stenen først, for at man ikke slæber diverse utøj med ind i buret. Dette kan gøres på forskellige måder, man kan koge dem eller bare skolde dem med kogende vand et par gange. Det er vigtigt ikke at bruge desinficerende kemikalier, da disse kan sætte sig i revner og ujævnheder i stenen.
Hvis man vælger at bruge en stor sten, skal man være opmærksom på placeringen, det må ikke være så hamsteren kan grave under den, da den kan falde ned og skade hamsteren.

 


Min hamster har fået unger, hvad gør jeg?

Fodring:

Når en hamster får unger, skal den bruge en masse energi på at producere mælk til ungerne. Mælken består at de ting ungerne skal bruge for at vokse, dette er især protein og fedt. Derfor har hunnen brug for ekstra protein og lidt ekstra fedende. Dette kan gives gennem en øget mængde proteinrige og fedtholdige godbidder, eller ved at fodre med et foder med mere protein i. Når ungerne bliver større bruger en del opdrættere at give kattevådfoder med en god proteinprocent, så ungerne får den protein de skal bruge til at vokse. Fordi hamsteren skal bruge meget energi til at lave mælk, bør hjulet altid fjernes når hamsteren er drægtig (så sikrer man også at hunnen ikke tager ungerne ind i hjulet mens hun løber, og de derved kan komme til skade).

Håndtering:

Hvis man ikke er vant til at have unger, eller hvis man ikke har haft hunnen særlig længe, er det bedst at vente med håndteringen til ungerne har fået øjne. Dette skyldes at det er meget forskelligt, hvordan hunner reagerer på at få et kuld unger, især når det er deres første kuld, og nogle hunner bliver stressede over, hvis man prøver at håndtere ungerne, dette er især når man ikke har haft hunnen særligt længe. Når ungerne åbner øjnene, begynder de selv at forlade reden, og hunnen vil være mere afslappet omkring håndtering af ungerne.

Man vil ofte se at opdrættere håndterer ungerne før de får øjne, her er det vigtigt at huske at opdrættere oftest har mere erfaring med at aflæse, hvorvidt håndteringen vil stresse deres hun, og ofte har haft hunnen et godt stykke tid før de får unger på hende.

Fravænning:

Som udgangspunkt kan ungerne klare sig selv når de er 3 uger gamle, især hos dværghamsterne, men det anbefales generelt at man først tager dem fra moren når de er 4 uger gamle. Når ungerne tages fra er det vigtigt at de opdeles i køn med det samme, da flere af arterne kan blive kønsmodne allerede som 5 uger gamle.

 


Skal min hamster have saltsten o.l.

Svar:
Nej. Saltsten, kalksten og diverse mineralsten er ikke sunde for hamsterne, da de kan lave skade på nogle af hamsterens vigtige organer som fx nyrerne.

 


Hvor tit skal man rense buret?

Svar:
Som udgangspunkt skal man kun rense buret cirka hver 4-6 uge. Nogle kan kun gå i 4 uger, hvor andre kan gå i længere tid før buret, virker beskidt/lugter grimt. Hvis man kan finde ud af, hvor hamsteren har sit tissehjørne, så kan man godt en gang om ugen spot rengøre.
Når hamsteren kommer i et rent bur, vil den gå rundt og sætte duftspor. Hvis man skifter buret for ofte, vil det stresse den at skulle sætte nye spor hele tiden, og nogle kan komme til at lugte virkelig slemt.

 


Må der være etager i buret?

Svar:
I naturen lever hamsterne under eller på jorden, så det er ikke naturligt for dem at klatre højt op. De ser ikke særlig godt, og er derfor rigtig dårlige til at bedømme afstand og evt. forhindringer. Nogle gange er de frygtløse og ”kaster” sig bare ud over en kant, uden at vide hvad der er under dem, og så er det at de kan risikere at komme slemt til skade.

 


Hvorfor skal hamsteren have sand og hvilken slags sand kan man bruge?

Svar:
Hamsteren bruger sandet til at passe, pleje og affedte dens pels. Hamsteren vil typisk rulle sig i sandet så de fine sandkorn kommer ind imellem hårstråene. Derfor er det bedst at bruge Chinchilla sand da det er meget fint.
Hvorfor ikke strandsand og fuglesand? Sand består af små korn med skarpe kanter, og skarpe kanter kan skade hamsterens pels. Chinchilla sand er meget fint sand i forhold til strandsand, så de grovere/skarpere korn i strandsand vil kunne skade hamsterens fine pels. Det samme gælder med fuglesand, hvor der som oftest er tilsat fx muslingeskaller, grit, dvs. noget ganske unødvendigt for hamsterens pels og kan have skarpe kanter som slider på pelsen.

 


Min guldhamster har en plet på hver side, hvad er det?

Svar:
På hver side af guldhamsterens hofte, sidder en duftkirtel. De gnubber dem mod de forskellige ting i fx buret, for at markere. Hos guldhamster hannerne kan den godt ind imellem afgive noget fedtet sekret, specielt hvis han kan lugte en hun i brunst. Guldhamster hunner er i brunst cirka hver 4. dag og den dag kan den lugt duftkirtlerne afgiver være mere eller mindre fæl.