Videnskabeligt navn: Phodopus sungorus

Oprindelse: Kasakhstan og Rusland

Gennemsnitsalder: 1½-2 år

 

Figur 1 – Vinterhvid dværghamster, billede udlånt af Lindes hamsteri

Den vinterhvide dværghamster er den mest populære dværghamsterart i Danmark. Deres vægt ligger på 30-60 gram, men nogle linjer kan blive større. Derfor er det vigtigt ikke at vurdere overvægt ud fra vægten, men i stedet se på hamsterens kropsbygning og kroppens tilstand.

Den Vinterhvide dværghamster har fået sit navn efter evnen til at skifte farve om vinteren. De findes i farverne agouti, safir, pearl agouti og pearl safir.

Figur 2 – Udbredelsesområde for vinterhvid dværghamster (Cassola, 2016)

I mange år har vinterhvide dværghamstere været anset som sociale, da laboratorieundersøgelser viste denne tendens. Undersøgelser af deres adfærd har i naturen har vist at de er solitære. Det anbefales derfor at holde dem alene.

Den vinterhvide dværghamster er udbredt i det nordlige Kazakhstan og over grænsen til Rusland, hvor de lever i ørken og steppe områder.

De vinterhvide begyndte at blive udbredt i laboratorier da 2 avlspar i 1968 blev bragt til Max-Planck instituttet i Tyskland. Herfra blev der sendt vinterhvide til andre laboratorier, og i 1980 var vinterhvide udbredt i laboratorier verdenen over. Dette er oftest anset som den første indfangning af vinterhvide fra naturen, og siden er der indfanget vinterhvide flere gange.

Vinterhvid dværghamster kan sammen med campbells dværghamstere danne hybrider. Læs mere om hybrider her.

 

Vinterhvid dværghamster som kæledyr

Vinterhvid dværghamster er af natur meget rolige og er den art som sidder mest stille i hænderne. De er kendt for at lægge sig fladt i hånden og lade sig nusse. Dette gør vinterhvide til et godt kæledyr for børn og begyndere.

Den vinterhvide dværghamster er ofte rimeligt inaktiv i buret sammenlignet med de andre arter. Dette kan for nogle få dem til at virke kedelige, men vil man have en hamster der kan sidde stille og blive nusset, så er vinterhvid dværghamster lige sagen. De har en tilbageholdenhed i forhold til nye ting og dufte, og det kan derfor tage noget tid før de kommer frem og undersøger. Men når først de har lært at der er godbidder og mulighed for at komme ud og snakke kommer de hurtigt frem når man er i nærheden.

 


Kilder:

Cassola, F. (2016) Phodopus sungorus, IUCN Red List of Threatened Species 2016. International Union for Conservation of Nature – IUCN. Available at: https://www.iucnredlist.org/species/17037/115139908 (Accessed: 12 March 2019).

Steinlechner, S. (1998) ‘Djungarian hamster and/or siberian hamster: Who is who?’, Europ. Pineal Soc., 38(January 1998), pp. 7–11.

Wynne-edwards, K. E. (2003) ‘From Dwarf Hamster to Daddy: The Intersection of Ecology, Evolution, and Physiology That Produces Paternal Behavior’, Advances in the Study of Behavior, 32, pp. 207–261.